Iedereen doet en telt mee bij ontmoetingscentrum De Basis

Sinds de zomer van 2024 is het gloednieuwe sociaal-cultureel centrum De Basis open. In dit hart van het dorp kunnen alle Soesterbergers terecht voor ontmoeting en ontwikkeling. Vier organisaties verzorgen het aanbod, Stichting Balans, Stichting De Linde, Stichting KunstenHuis Idea en Stichting Welzijn Ouderen Soest (SWOS). De directeuren geven een inkijkje in wat er te doen is. Zoals Twan Beckers van SWOS: “Bij De Basis loop je alleen naar binnen, maar ga je samen naar buiten.”

Partners van sociaal-cultureel centrum De Basis (vlnr): Cecile Versteegh (Stichting Balans), Twan Beckers (Stichting Welzijn Ouderen Soest (SWOS)), Jan Brands-Leever (KunstenHuis Idea), Toon van Mil en Paul Klein (Stichting De Linde).

Bibliotheek open
En dat binnenlopen in De Basis gebeurt al sinds de bibliotheek op 20 juli open ging. “Wij hebben zelfs al nieuwe jeugd- en volwassenenleden mogen inschrijven,” vertelt de enthousiaste directeur Jan Brands-Leever van KunstenHuis Idea die de bibliotheek verzorgt. “Wij zijn er voor iedereen en zorgen ervoor dat mensen zich kunstzinnig kunnen ontwikkelen.” In de regio geeft KunstenHuis Idea onder andere cursussen op het gebied van muziek, theater, dans, beeldende kunst, taal en persoonlijke ontwikkeling. “Ook in De Basis gaan we dit aanbieden, we beginnen met schilderen, theater, dans en muziek. We hebben aan het eind van het afgelopen seizoen al reclame gemaakt voor dit nieuwe ontmoetingscentrum en verwachten dat mensen uit Soesterberg naar De Basis gaan.”

Activiteiten ouderen
Twan Beckers vertelt dat de SWOS bij de start op de nieuwe locatie de tijd neemt om mensen wegwijs te maken. “Veranderingen moet je goed managen. Gelukkig hoorde ik al van verschillende ouderen dat zij het gebouw erg mooi vinden. In de beginperiode begeleiden we mensen even op hun loopje naar het pand. Zij kunnen in De Basis al meedoen aan ruim 25 activiteiten en kunnen ook terecht bij inloopspreekuren. Zo voeren we onze twee kerntaken uit; ouderen helpen om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te wonen en het activeren van mensen om deel te nemen aan de samenleving.”

Kwetsbare inwoners
Cecile Versteegh, die tijdelijk directeur is van Stichting Balans, meldt dat zij al nauw samenwerkt met de SWOS. “Onze organisatie richt zich op het activeren, participeren en verbinden van kwetsbare inwoners, daar zijn ook ouderen onder. Ook in De Basis starten wij met allerlei activiteiten voor een heel palet aan doelgroepen, van jonge jeugd tot ouderen. Zoals kinderclub, taallessen, huiswerkbegeleiding, een hobby café en een meidengroep. Nu we die activiteiten op één vaste plek geven verwacht ik dat we meer aanloop krijgen.”

Actieve dorpsgenoten
De activiteitenkalender van De Basis is gevuld en Paul Klein en Toon van Mil van Stichting De Linde zien uit naar de opening. “Het is mooi dat De Basis nu echt gaat draaien,” zegt Toon van Mil. “Al in 2005 spraken we over de wens voor een ontmoetingscentrum voor Soesterberg. Nu staat er een perfect gebouw waar dorpsgenoten zelf activiteiten kunnen organiseren. In september starten de breiclub, de schildersclub en het naaisalon. We krijgen veel positieve reacties van de mensen die hier voor het eerst binnenlopen.”

Krachten bundelen
De organisaties gaan in De Basis hun krachten bundelen. Cecile: “We werkten soms al samen, maar onze verbinding en ons partnerschap kan nog meer vleugels krijgen. Ik zie het zo voor me dat we met elkaar mensen kunnen helpen. Bijvoorbeeld als wij merken dat iemand bij taalles problemen heeft waarvoor die persoon bij de SWOS terecht kan. Het is winst voor iedereen als we meer met elkaar optrekken. Een voordeel is dat iedereen binnen kan lopen voor hulp, bijvoorbeeld bij een spreekuur voor digitale vraagstukken.”

Van jong tot oud
Twan denkt een bredere groep ouderen te bereiken. “Eerder waren we verbonden met een seniorenlocatie, dus zagen we vooral die bewoners veel.” Ook Jan ziet de bundeling van het aanbod in De Basis als positief. “Ik hoop dat we in aanraking komen met alle leeftijden en lagen in de samenleving en dat we zo nog meer mensen bereiken. In onze ogen kun je met cultuur niet vroeg genoeg beginnen en niet laat genoeg ophouden.”

Vrijwilligerswerk
In De Basis vervullen vrijwilligers een belangrijke rol. Jan: “Bij de bibliotheek is het al zo dat een derde van de medewerkers vrijwilligers zijn. Veel mensen kunnen via vrijwilligerswerk weer meedoen, zoals mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of met een beperking, en iedereen die graag een maatschappelijke bijdrage wil leveren door als vrijwilliger voor de bibliotheek te werken.” Ook de SWOS zet zich in om senioren aan vrijwilligerswerk te koppelen. “We activeren ouderen om nieuwe dingen te leren, dat is goed voor je (mentale) gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan maaltijden maken voor mensen met een kleine beurs.” De organisaties gaan ook doelgroepen met elkaar verbinden. Cecile: “Zoals jongeren inzetten bij die maaltijden. We willen graag nieuwe dingen proberen en vooral samen met de inwoners kijken waar behoefte aan is.”

Soesterbergers denken mee
Precies daarom is een klankbordgroep in het leven geroepen om Soesterbergers te betrekken bij de programmering van De Basis. Paul: “Wij brengen de leden van de klankbordgroep bij elkaar om een aansprekend programma te bieden. Zij komen uit verschillende hoeken, van jonge ouders tot ouderen. We hebben alle activiteiten met de leden gedeeld en ze zijn op bezoek geweest in het gebouw. Er is al een eerste initiatief voor een activiteit binnen.”

Open en sociaal
Hoe zien de partners de toekomst van De Basis voor zich? “Ik hoop dat we over 5 jaar niet meer zijn weg te denken en dat De Basis wordt gedragen door de partners en het dorp zelf,” zegt Toon. “En dat mensen een plek hebben waar ze op kunnen terugvallen. Waar je altijd welkom bent,” voegt Cecile toe. Twan ziet het belang van De Basis als sociaal netwerk voor ouderen, “zeker in de strijd tegen eenzaamheid.” “Waarbij we open staan en open minded zijn,” zegt Cecile. “En waar we met elkaar passend aanbod voor iedereen ontwikkelen,” voegt Jan toe. “Ik hoop dat het pand straks uit zijn voegen knalt!”