Interview Anne Sterenberg en Liesa van Aalst

Samen een tweede thuis maken van De Basis

Op 29 augustus kwam Hare Majesteit Koningin Máxima naar Soesterberg om sociaal-cultureel centrum De Basis te openen. De betrokken wethouders Anne Sterenberg en Liesa van Aalst (oud-wethouder) kijken uit naar de start van het centrum. “We bereiken een mooie mijlpaal,” zegt Anne. “De Basis voelt als een nieuwe woning waar we nu met elkaar bezieling aan gaan geven. Het is aan ons samen om er een tweede thuis van te maken.”

Wethouder Anne Sterenberg (links) en oud-wethouder Liesa van Aalst.

Dat er behoefte was aan een ontmoetingsplek in het dorp bleek uit onderzoeken onder dorpsgenoten. Oud-wethouder Liesa van Aalst was betrokken bij de start van het traject naar de ontwikkeling van De Basis. “Er gebeurt al veel in het dorp, maar er was behoefte aan een plek waar alles samenkomt. Waar Soesterbergers heen kunnen om elkaar te ontmoeten en om te ontwikkelen. In een gemeente die de komende jaren gaat groeien van 6.000 naar 10.000 inwoners is een centrale ontmoetingsplek wenselijk.”

Samen een voorziening opzetten
“Bijzonder is dat we als gemeente voor het eerst samen met lokale organisaties en dorpsgenoten een voorziening opzetten,” vertelt Anne. “Wij als gemeente regelen het pand, maar je wilt dat het goed gedragen is. De kracht is dat we inzetten op waar behoefte aan is. In de Basis brengen verschillende partners hun specialisaties samen en bieden zij activiteiten voor allerlei doelgroepen. Dit past bij onze visie op het sociaal domein. Om het in verbinding samen met elkaar te doen en te werken aan veerkrachtige inwoners.”

 

Invulling door inwoners
De weg naar de ontwikkeling van De Basis had ook zijn moeilijkheden. “In een lange samenwerking zijn er momenten dat het minder vloeiend gaat,” glimlacht Liesa. “Doorslaggevend was dat alle partijen vastberaden waren om samen te werken en obstakels te overwinnen. Krachtig is ook dat we het centrum mét inwoners bedachten, niet voor inwoners. Daarbij heeft Stichting De Linde een verbindende rol en kunnen dorpsgenoten ruimtes huren en activiteiten aandragen en ontwikkelen.” Anne hoopt dat Soesterbergers samen bijdragen aan een passend aanbod van activiteiten. ”Want als overheid kun je niet alles weten, en juist daarom is die invulling door inwoners belangrijk.”

 

De sociale basis
Anne vindt de naam van het centrum goed gekozen. “Het verwijst naar onze herkomst als vliegersdorp, maar is ook de sociale basis waar je als Soesterberger op kunt terugvallen. Hier kijken dorpsgenoten naar elkaar om, zijn ze zorgzaam en geven ze elkaar een zetje.” En wanneer is De Basis een succes? Liesa: “Als het een plek is die met de gemeenschap meegroeit.” Anne voegt toe: “Als onze groeiende gemeenschap voelt dat ze op deze plek terecht kunnen en een steentje kunnen bijdragen of een steuntje in de rug kunnen krijgen.”