Themamiddag historie Soesterberg

Themamiddag historie Soesterberg

DE WEG NAAR SOEST
Elke derde woensdag van de maand organiseert de SWOS onder het motto “een bakkie, een plaatje en een praatje” een themamiddag met een historisch karakter.
Woensdag 18 september is het onderwerp “De weg naar Soest” , een weg die niet bepaald over rozen is gegaan. De bijeenkomst is in het nieuwe centrum De Basis.

KARRENSPOREN OVER DE HEIDE
Den Bergh is ontstaan aan de Wegh der Weegen in 1650, een nieuwe weg van Amersfoort naar Utrecht. Rond de buitenplaatsen kwamen arbeiderswoningen voor daggelders. Voor school en kerk waren de bewoners aangewezen op Soest, alleen te bereiken over karrensporen over de toen nog kale heide. Pas in de tweede helft van de 19e eeuw kwam er, mede door de komst van pastoor Rademaker, meer aandacht voor een betere verbinding. Maar de goedkoop aangelegde zand- en half verharde wegen raakten steeds weer na korte tijd in verval. Uiteindelijk is het tracé vier keer verlegd.

OVER DE BULT NAAR SOEST
De toestand van de weg en de afstand tussen Soesterberg en Soest (ongeveer 9 km) met de
natuurlijke hindernis van het Soester Hoogt, ook wel De Bult genaamd, verklaren veel over de soms moeizame relatie tussen beide in het verleden. Tot 1953 ging de route nog over het vliegveld, met stoplichten die op rood sprongen als er vliegtuigen moesten opstijgen of landen. Met de komst van de straaljagers werd dat te gevaarlijk en is de Van Weerden Poelmanweg aangelegd. Ook die is nog een paar keer opgeschoven omdat de startbaan moest worden verlengd. We gaan op weg naar Soest over de oude en huidige routes met veel historisch beeldmateriaal.

Gespreksleider is Jan de Mos.
Thema: De weg naar Soest.
Datum: woensdag 18 september 2024, van 14.00 tot 16.00 uur, zaal open om 13.45 uur.
Adres: SWOS Ontmoetingscentrum Soesterberg De Basis (Grote zaal), Den Berghplein 1, 3769 DZ.
Toegangsprijs: € 2,75 per persoon, aanmelden niet nodig.
Voor meer vragen: contactpersoon Jan de Mos: jmdemos@kpnmail.nl

Organisatie

Locatie

Info

Map